Teknoloji

Uzay çöplerinin uçaklara çarpma riski artıyor

Haber Merkezi

Uzay çöpleri, kullanılmış roket modülleri, uydular ve başka uzay araçlarından arta kalan modüllerden oluşuyor.

Bu çöpler, Dünya’nın yörüngesinde süratle hareket ediyor ve uçaklara çarpma riski taşıyor. Bilhassa SpaceX’in Starlink uyduları üzere büyük uydu ağlarının kurulmasıyla birlikte, bu risk daha da arttı.

BİLİM İNSANLARINDAN ALARM

KÜÇÜK KESİMLER BİLE TEHLİKELİ

Uzaydan düşen küçük bir modül bile bir uçağı düşürebilir. İddialar, bir gram kadar küçük bir şeyin uçağın ön camına yahut motoruna temas etmesi halinde hasara yol açabileceğini öne sürüyor.

Bu durum, yolcu güvenliğini tehdit ediyor ve uçakların seyahatlerini olumsuz etkileyebilir.

HAVA ALANI KAPATILMALARI ARTABİLİR

Uzay çöplerinin düşme riski nedeniyle hava alanının birtakım kısımlarının kapatılma mümkünlüğü da artıyor.

Araştırmacılar, bu sorunun tahlili için uzay araçlarını yörüngeye gönderen şirketlerin denetimli roket tekrar girişine yatırım yapması gerektiğini belirtiyor.

Kontrollü yine giriş teknolojisi sayesinde, uzay çöplerinin nereye düşeceği evvelden varsayım edilebilir ve bu sayede hava alanı kapatılmaları en aza indirilebilir. Lakin, şu anda fırlatmaların yüzde 35’inden azı bu teknolojiyi kullanıyor.

UZAY ÇÖPLERİ SORUNU TAHLİL BEKLİYOR

Uzay çöpleri sorunu, tüm dünyayı ilgilendiren bir bahis. Bu sorunun tahlili için uluslararası iş birliği ve teknolojik gelişmeler gerekiyor.

Aksi takdirde, gelecekte uzay çöplerinin uçaklara çarpma riski daha da artabilir ve bu durum, havacılık dalını olumsuz etkileyebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu